Στραβισμός στα παιδιά

Τι είναι ο στραβισμός και πόσο συχνός είναι;

Μέχρι την ηλικία των τριών-τεσσάρων μηνών, τα δύο μάτια πρέπει να έχουν ευθυγραμμιστεί και να δουλεύουν σαν ομάδα. Η σωστή θέση των ματιών μας επιτρέπει να βλέπουμε στερεοσκοπικά, δηλαδή τρισδιάστατα και να αντιλαμβανόμαστε την αίσθηση του βάθους. Η πάθηση στην οποία τα μάτια δεν είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένα, αλλά κοιτούν προς διαφορετικές κατευθύνσεις, λέγεται στραβισμός. Ο στραβισμός μπορεί να εμφανιστεί αμέσως μετά τη γέννηση, στη νηπιακή ηλικία, στη σχολική ηλικία ή και σε ενήλικες. Ωστόσο οι μορφές και οι αιτίες διαφέρουν σε κάθε ηλικία. Εάν ο στραβισμός διαγνωστεί σε μικρή ηλικία, τότε μπορεί να ξεπεραστεί σε σημαντικό ποσοστό. Υπολογίζεται ότι 4% του πληθυσμού πάσχει από στραβισμό.

Τι προκαλεί το στραβισμό;

Οι περισσότερες περιπτώσεις στραβισμού, ειδικά στα παιδιά, οφείλονται σε διαταραχή του νευρομυϊκού ελέγχου της οφθαλμοκινητικότητας (των μυών δηλαδή), που γίνεται μέσω του εγκεφάλου, και δεν είναι απόλυτα διευκρινισμένος. Πιο σπάνια μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον μυ ή με το νεύρο που ελέγχει το μυ (πάρεση).

Γιατί ο στραβισμός προκαλεί χαμηλή όραση;

Αν ένα μάτι δεν είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο στην παιδική ηλικία, η όραση δεν αναπτύσσεται σωστά και μπορεί να υπάρξει απώλεια της στερεοσκοπικής όρασης, ή και ελάττωση της οπτικής οξύτητας, η λεγόμενη αμβλυωπία ή τεμπέλικο μάτι. Αυτό συμβαίνει διότι ο εγκέφαλος θα αγνοήσει το μάτι που στραβίζει, για να αποφευχθεί η διπλωπία. Επίσης ένα μάτι που έχει ήδη χαμηλή όραση από άλλη αιτία (π.χ. συγγενής καταρράκτης) τείνει να στραβίζει.

Ποιες μορφές στραβισμού υπάρχουν;

Όταν ένα μάτι «γυρίζει» προς τα μέσα, έχουμε την εσωτροπία ή συγκλίνοντα στραβισμό (εικόνα 1), ενώ όταν ένα μάτι φεύγει προς τα έξω έχουμε την εξωτροπία ή αποκλίνοντα στραβισμό (εικόνα 2). Μορφές συγκλίνοντα στραβισμού είναι η βρεφική εσωτροπία, η προσαρμοστική εσωτροπία και η πάρεση του απαγωγού νεύρου (6ησ εγλεφαλικής συζυγίας ή έξω ορθού μυός).

_259_esotropia1Η πιο συνηθισμένη μορφή της εξωτροπίας είναι η διαλείπουσα εξωτροπία (εικόνα 2).

_209_exotropia2

Άλλες πιο σπάνιες μορφές στραβισμού είναι η υποτροπία και η ανωτροπία, στις οποίες το μάτι «φευγει» προς τα κάτω ή προς τα πάνω αντίστοιχα. Ειδικές μορφές στραβισμού αποτελούν τα σύνδρομα Duane και Brown.

Ποια παιδιά αναπτύσσουν στραβισμό;

Ο στραβισμός στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτωσεων εμφανίζεται σε κατά τα άλλα υγιή παιδιά. Ωστόσο υπάρχουν και πιο σπάνιες καταστάσεις που σχετίζονται με στραβισμό, όπως εγκεφαλική παράλυση, σ. Down, υδροκέφαλος και εγκεφαλικοί όγκοι.

Πώς θεραπεύεται ο στραβισμός;

Ο στόχος της θεραπείας του στραβισμού είναι να βελτιώσει τη θέση (ευθυγράμμιση) των ματιών η οποία επιτρέπει τη συνεργασία τους (διόφθαλμη όραση). Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει γυαλιά, κλείσιμο του ενός ματιού, ορθοπτικές ασκήσεις, πρίσματα, και / ή χειρουργική επέμβαση στους μυς του οφθαλμού. Κάποια άλλα προβλήματα που μπορεί να σχετίζονται με στραβισμό (αμβλυωπία ή τεμπέλικο μάτικαταρράκτης) συνήθως αντιμετωπίζονται πριν από την επέμβαση στραβισμού.

copyrighted images AAPOS

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s