Πως θεραπεύεται η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός στα παδιά;

Η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός αποτελούν τις λεγόμενες διαθλαστικές ανωμαλίες ή διαθλαστικά σφάλματα. Στο πάσχον μάτι η εικόνα δεν εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα τη θολή όραση. Ο κίνδυνος σε παιδιά κάτω των 8-9 ετών είναι ότι αδιόρθωτα διαθλαστικά σφάλματα μπορεί να προκαλέσουν αμβλυωπία ή τεμπέλικο μάτι, επειδή ο εγκέφαλος αγνοεί τη θολή εικόνα και δεν «μαθαίνει» να βλέπει.

Από τη γέννηση ήδη μπορεί με μια ειδική εξέταση, τη σκιασκοπία κατόπιν χρήσης σταγόνων, να προσδιοριστεί αν ένα παιδί πάσχει από κάποια διαθλαστική ανωμαλία, εφόσον υπάρχουν ορισμένες υποψίες. Η πρώτη προληπτική εξέταση από Παιδοφθαλμίατρο συστήνεται στην ηλικία των 3-4 ετών. Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένα συμπτώματα, που θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε άμεση Παιδοφθαλμολογική εξέταση, όπως:

  • Δυσκολία στην ανάγνωση στον πίνακα
  • Σφίξιμο των βλεφάρων όταν προσπαθούν να δούν στον πίνακα ή στην τηλεόραση
  • Κρατούν τα βιβλία πολύ κοντά στα μάτια τους
  • Διαμαρτύρονται για κούραση, πόνο στα μάτια ή πονοκέφαλο μετά από παρατεταμένο διάβασμα ή κοντινή εργασία
  • Μερικά παιδιά με υπερμετρωπία παρουσιάζουν στραβισμό
  • Πρήξιμο στα βλέφαρα ή κοκκίνισμα μπορούν να εμφανιστούν λόγω του τριψίματος και της προσπάθειας να εστιάσουν και να δουν καθαρά

Η θεραπεία όλων αυτών των ανωμαλιών περιλαμβάνει τη χρήση άθραυστων γυαλιών. Μπορεί στην αρχή τα παιδιά να αρνούνται να τα φορέσουν, αλλά όταν διαπιστώσουν ότι με τα γυαλιά έχουν καθαρότερη όραση, τα δέχονται χωρίς κανένα πρόβλημα. Όταν κάποιο παιδί φοράει γυαλιά απαιτούνται τακτικοί έλεγχοι, διότι η δύναμη μπορεί να μεταβάλλεται. Απο την ηλικία των 12-13 ετών είναι δυνατή και η χρήση φακών επαφής, ενώ από την ηλικία των 18-20 ετών μπορεί να γίνει και διαθλαστική χειρουργική (LASIK ή διόρθωση με Laser).

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s