Τι ειναι ο ψευδοστραβισμός;

Τι είναι ο ψευδοστραβισμός;

Ο ψευδοστραβισμός δεν είναι αληθής αλλά φαινομενικός στραβισμός που παρατηρείται συνήθως στον πρώτο χρόνο ζωής. .

_274_pseudostrab3
Γιατί τα μάτια μερικών παιδιών φαίνονται σα να φεύγουν προς τα μέσα;

Τα μάτια δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα, αλλά επειδή υπάρχει είτε αποπεπλατυσμένη μύτη, είτε επίκανθος (δερματική πτυχή των βλεφάρων στην έσω γωνία των ματιών), είτε ανατομικές ανωμαλίες των κόγχων, είτε ασυμμετρία του κρανίου, είτε τέλος ασυμμετρίες των βλεφάρων δίνεται η εντύπωση ότι το παιδί στραβίζει. Αυτό συμβαίνει επειδή η περίσσεια του δέρματος στην έσω πλευρά του ματιού καλύπτει ένα μέρος του λευκού χιτώνα του ματιού, οπότε υπάρχει λιγότερος χώρος (λευκή περιοχή) μεταξύ της ίριδας και της εσωτερικής γωνίας του βλεφάρου. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές σε φωτογραφίες.

Πώς μπορεί ένας γιατρός να καθορίσει εάν ένα παιδί έχει πραγματικό στραβισμό ή ψευδοστραβισμό;

Ο Παιδο-οφθαλμίατρος καθορίζει εάν οι φωτεινές αντανακλάσεις από κάθε μάτι είναι στο κέντρο. Το φως πρέπει να πέφτει συμμετρικά μέσα στις κόρες. Αν υπάρχει αληθινός στραβισμός, οι φωτεινές αντανακλάσεις δεν πέφτουν στην ίδια θέση του κάθε ματιού. Επίσης με τη δοκιμασία της κάλυψης του ματιού, ζητάμε από τον ασθενή να κοιτάξει με τα δύο μάτια ανοικτά ένα φωτάκι που βρίσκεται σε απόσταση 30 cm. Στην συνέχεια καλύπτουμε το ένα μάτι με το χέρι μας ή με κάτι αδιαφανές, ενώ ταυτόχρονα παρατηρούμε το μάτι που αφήσαμε ανοικτό. Αν δεν κινηθεί αποκλείεται ο στραβισμός από αυτό το μάτι. Αν όμως το μάτι κάνει κάποια κίνηση για να δει το στόχο, τότε υπάρχει αποκλίνων στραβισμός, όταν κινηθεί από τα έξω προς τα μέσα, ή συγκλίνων, όταν κινηθεί από τα μέσα προς τα έξω. Μια πλήρης οφθαλμολογική εξέταση πραγματοποιείται επίσης για να αποκλείσει πιθανές αιτίες ενός αληθινού στραβισμού, όπως αμβλυωπία ή υψηλό διαθλαστικό σφάλμα (υπερμετρωπία / μυωπία).

Γιατί είναι σημαντικό να γίνει διάκριση του ψευδοστραβισμού από τον πραγματικό στραβισμό;

Ο αληθινός στραβισμός σε ένα παιδί μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της όρασης και είναι καλύτερα να αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Εάν σε ένα παιδί υπάρχει υποψία στραβισμού, η αξιολόγηση από ειδικό Παιδο-οφθαλμίατρο είναι πολύ σημαντική. Μπορεί να είναι δύσκολο για έναν παιδίατρο να κάνει τη διάκριση μεταξύ αληθινού στραβισμού και ψευδοστραβισμού.

Ποια είναι η θεραπεία του ψευδοστραβισμού;

Για τον ψευδοστραβισμό δεν απαιτείται θεραπεία και βελτιώνεται αυτόματα με την πάροδο του χρόνου, για να εξαφανιστεί συνήθως στην ηλικία των 2-3 ετών. Καθώς ωριμάζουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου, η πλατιά βάση της μύτης στενεύει και εξαφανίζονται και οι δερματικές πτυχές. Χειρουργική επέμβαση στα βλέφαρα γίνεται πάρα πολύ σπάνια και μόνο για λόγους αισθητικής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s