Νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα και ραγοειδίτιδα

Η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα είναι το ίδιο με τη Νεανική Ρευματοειδή Αρθρίτιδα;

Ναι,η  Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα (ΝΙΑ) είναι ένας νέος όρος που περιγράφει μια ομάδα χρόνιων φλεγμονωδών νοσημάτων που επηρεάζουν τα παιδιά. Η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ο παλαιότερος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το ίδιο σύνολο των φλεγμονωδών καταστάσεων.

Τι είναι η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα (ΝΙΑ);

Η ΝΙΑ είναι μια αρθρίτιδα (φλεγμονή των αρθρώσεων), διάρκειας μεγαλύτερης των 3 μηνών, με έναρξη κάτω από τα 16 έτη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ΝΙΑ;

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, ευαισθησία και ερυθρότητα στις αρθρώσεις, μειωμένη κινητικότητα, διαταραχή στο βάδισμα, χωλότητα, πυρετό και εξανθήματα.

Μπορεί τα μάτια να επηρεαστούν στην ΝΙΑ;

Ναι, μπορεί να παρουσιάσουν φλεγμονή του εσωτερικού του ματιού, που ονομάζεται ιρίτιδα ή πρόσθια ραγοειδίτιδα. Ενώ στους περισσότερους ασθενείς η ραγοειδίτιδα προκαλεί συνήθως συμπτώματα όπως μειωμένη όραση, πόνο, ερυθρότητα, ευαισθησία στο φως, σε παιδιά με ΝΙΑ συνήθως δεν υπάρχουν τέτοια συμπτώματα. Παρά την έλλειψη των συμπτωμάτων, η παρατεταμένη φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη του οφθαλμού και μόνιμη απώλεια της όρασης. Η φλεγμονή στο πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού είναι ανιχνεύσιμη μόνο με ένα ειδικό εργαλείο που ονομάζεται σχισμοειδής λυχνία. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τακτική οφθαλμολογική παρακολούθηση των παιδιών με ΝΙΑ, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και κάθε 2 μήνες.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ραγοειδίτιδας στο μάτι;

Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει γλαυκωμα, καταρράκτη, εναποθέσεις ασβεστίου στον κερατοειδή (Εικόνα 1), οίδημα της ωχράς κηλίδας και οίδημα του οπτικού νεύρου. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη όραση, ακόμα και τύφλωση.

_159_idopathicarthritis

Ταινιοειδής κερατοπάθεια σε χρόνια ιρίτιδα

Ποιες θεραπείες υπάρχουν για τη ραγοειδίτιδα;

Οι σταγόνες (κολλύριο) κορτικοστεροειδούς είναι η πιο συνηθισμένη θεραπεία. Τα κορτικοστεροειδή δρουν μειώνοντας τη φλεγμονώδη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν εφαρμόζονται σε μορφή σταγόνων, η δραση τους περιορίζεται μόνο στο μάτι. Συχνά δίνονται σταγόνες που προκαλούν διαστολή της κόρης για να ανακουφίσουν από τον πόνο. Τα κορτικοστεροειδή μπορεί επίσης να χορηγηθούν συστημικά ή ως ένεση γύρω από το μάτι, αν οι σταγόνες από μόνες τους δεν επαρκούν. Ο ρευματολόγος μπορεί επίσης να συστήσει φάρμακα για την αντιμετώπιση της συστηματικής νόσου, τα οποία βοηθούν και στον έλεγχο της ιρίτιδας.

Υποτροπιάζει η ραγοειδίτιδα αν αρχικά θεραπευθεί;

Ναι, είναι δυνατό η φλεγμονή να επιστρέψει, πάλι συχνά χωρίς συμπτώματα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να κάνετε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις στο παιδί σας στα συνιστώμενα χρονικά διαστήματα.

Ποιοι γιατροί ειδικεύονται στη φροντίδα ενός παιδιού με ΝΙΑ;

Τα παιδιά με ΝΙΑ πρέπει να παρακολουθούνται από ρευματολόγο, ορθοπεδικό χειρουργό και  οφθαλμίατρο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s