Νυσταγμός

Τι είναι o νυσταγμός;

Ο νυσταγμός είναι μια ακούσια ταλάντωση ή αλλιώς οριζόντια ρυθμική κίνηση των ματιών.

Ποιοι είναι οι διάφοροι τύποι νυσταγμού;

Ο νυσταγμός συνήθως ταξινομείται ως συγγενής ή επίκτητος, με πολλαπλές υποκατηγορίες.

Ο συγγενής ιδιοπαθής νυσταγμός συνήθως ξεκινάει μεταξύ της ηλικίας των 6 εβδομάδων και 3 μηνών. Ο συγγενής νυσταγμός τείνει να είναι οριζόντιος, συμμετρικός, άγνωστης αιτιολογίας, και μερικές φορές είναι κληρονομικός. Ο αισθητηριακός νυσταγμός εμφανίζεται επίσης νωρίς στη ζωή λόγω κακής όρασης που προκαλείται από μια ποικιλία ασθενειών, όπως καταρράκτης (θόλωση του φακού του ματιού), στραβισμός (κακή ευθυγράμμιση των ματιών) και υποπλασία του οπτικού νεύρου.

Ο επίκτητος νυσταγμός εμφανίζεται αργότερα και έχει πολλές αιτίες. Μπορεί να συσχετιστεί με σοβαρές ιατρικές καταστάσεις.


Ποιες οφθαλμολογικές και άλλες παθήσεις συνδέονται με νυσταγμό;

Καταρράκτης
Στραβισμός
αμβλυωπία
υποπλασία του οπτικού νεύρου
συγγενής αμαύρωση του Leber
Ανιριδία
αχρωματοψία
Σοβαρό διαθλαστικό σφάλμα
Κολόβωμα αμφιβληστροειδούς
Αλφισμός
χρήση φαρμάκων
ανεπάρκεια βιταμινών
σύνδρομο αλκοολικού εμβρύου
Τραύμα
προβλήματα του εσωτερικού του αυτιού
Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (η πιο κοινή αιτία επίκτητου νυσταγμού σε ηλικιωμένα άτομα)
όγκοι εγκεφάλου (σπάνια αιτία επίκτητου νυσταγμού)

Όλα τα παιδιά και οι ενήλικες με νυσταγμό θα πρέπει να εξετάζονται από οφθαλμίατρο για να προσδιοριστεί αν υπάρχει κάποια συσχέτιση με άλλες ασθένειες.


Είναι ο νυσταγμός κληρονομικός;

Ο νυσταγμός μερικές φορές σχετίζεται με θετικό οικογενειακό ιστορικό. Η σοβαρότητα του νυσταγμού συχνά ποικίλλει μεταξύ των πασχόντων μελών μιας οικογένειας.

Πώς επηρεάζει ο νυσταγμός την ανάπτυξη της όρασης ενός παιδιού; Ποια θα είναι η όρασή του όταν αυτό ενηλικιωθεί;

Η ανάπτυξη της όρασης των παιδιών με νυσταγμό είναι αρκετά ποικίλη. Μερικά παιδιά με νυσταγμό έχουν μια ήπια μείωση της οπτικής οξύτητας (4/10 ή καλύτερη), ενώ άλλα έχουν σοβαρή αναπηρία (1/10 ή χειρότερα). Είναι δύσκολο να προβλέψουμε ποια θα είναι η οπτική οξύτητα ενός παιδιού με νυσταγμό όταν αυτό μεγαλώσει. Ωστόσο, τα περισσότερα άτομα με νυσταγμό έχουν κάποια μείωση της όρασης.

Πώς βλέπει ένα άτομο με νυσταγμό;

Τα παιδιά με νυσταγμό βλέπουν συνήθως τον κόσμο παρόμοια με τα άλλα παιδιά, ίσως λίγο πιο θολά. Τα αντικείμενα δεν φαίνονται να ταλαντώνονται ή να κουνιούνται. Μόνο τα άτομα με νυσταγμό που ξεκίνησε στην ενήλικο ζωή (ή επίκτητο νυσταγμό) αναφέρουν ότι τα αντικείμενα κουνιούνται (ταλαντοψία).

Γιατί τα άτομα με νυσταγμό κλίνουν ή στρέφουν το κεφάλι τους;

Η βαρύτητα του νυσταγμού μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την κατεύθυνση του βλέμματος. Ετσι, κάποια άτομα έχουν μια ουδέτερη ζώνη (το «μηδενικό σημείο»), όπου ο νυσταγμός είναι λιγότερο έκδηλος και η όραση είναι κάπως καλύτερη. Η κλίση ή η στροφή της κεφαλής μπορεί λοιπόν να βελτιστοποιήσει την όραση. Τα παιδάκια με αντισταθμιστική θέση κεφαλής δεν πρέπει επ ουδενί να αποθαρρύνονται γι αυτή. Αντίθετα, πρέπει να ενημερώνεται το σχολείο και ο δάσκαλος, ώστε το παιδί να κάθεται σε θέση που να ευνοεί τη χρήση της αντισταθμιστικής θέσης της κεφαλής.

Μπορεί ο νυσταγμός να εμφανιστεί μόνο στο ένα μάτι;

Ναι, αλλά σπάνια. Ο νεογνικός σπασμός (spasmus nutans: νυσταγμός, ταλάντωση κεφαλής και στροφή της κεφαλής ή κλίση) εμφανίζεται συχνά με ετερόπλευρο νυσταγμό. Ωστόσο, μια πιο λεπτομερής παρακολούθηση δείχνει ότι ο νυσταγμός είναι στην πραγματικότητα αμφοτερόπλευρος, αλλά εξαιρετικά ασύμμετρος.

Μπορεί η χειρουργική επέμβαση να εξαφανίσει το νυσταγμό;

Χειρουργική επέμβαση στους μυς των ματιών (χειρουργική επέμβαση στραβισμού) μπορεί να ενδείκνυται για ορισμένα άτομα με νυσταγμό. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης στις περισσότερες περιπτώσεις είναι να ανακουφίσει μια πολύ ανώμαλη θέση της κεφαλής ή για να μειώσει το εύρος του νυσταγμού και να βελτιώσει πιθανόν την οπτική οξύτητα. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί μερικές φορές να βελτιώσει την όραση, αλλά δεν εξαλείφει το νυσταγμό.

Τι συντηρητικές θεραπείες υπάρχουν για το νυσταγμό;

Οι διαθλαστικές ανωμαλίες πρέπει να διορθώνονται με γυαλιά ή φακούς επαφής. Οι φακοί επαφής, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικοί από τα γυαλιά. Επίσης ορισμένα φάρμακα, όπως η μεμαντίνη και η γκαμπαπεντίνη μπορεί να βοηθήσουν.

36 σκέψεις σχετικά με το “Νυσταγμός

 1. Καλησπέρα σας! Είμαι 20 ετών κ από μικρή ηλικία ίσως κ από τη γέννηση μου πάσχω από προβλήματα όρασης τα οποία έχουν φτάσει σε τραγικά υψηλά επίπεδα! Συνδυασμός στραβισμου νυσταγμού αμβλυωπίας κ μυωπίας σύμφωνα με τους γιατρούς! Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορώ να αντιμετωπίσω κάποιο ή κάποια από τα προβλήματα αυτά;; Ευχαριστώ πολύ!

  • Καλησπέρα. Ένα αμβλυωπικό μάτι δυστυχώς δεν θεραπεύεται πλέον σε αυτήν την ηλικία, δηλαδή δεν μπορούμε να βελτιώσουμε την όρασή του, τη λεγόμενη οπτική οξύτητα. Για τη μυωπία πρέπει να φοράτε οπωσδήποτε τη σωστή διόρθωση, δηλαδή τα σωστά γυαλιά. Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν υπάρχει νυσταγμός και έντονη στροφή της κεφαλής, μπορεί να βλέπετε καλύτερα με φακούς επαφής απ’ ότι με γυαλιά. Επίσης, υπό ορισμένες προυποθέσεις μπορεί να είστε υποψήφιος για laser για να απαλλαγείτε από τα γυαλιά σας. Ο νυσταγμός δεν μπορεί να θεραπευτεί ριζικά, ωστόσο υπάρχουν κάποιες φαρμακευτικές θεραπείες που τον βελτιώνουν και γίνονται και κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις που οδηγούν σε βελτίωση σε κάποιους ασθενείς. Για τον στραβισμό μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση, που σε αυτήν την ηλικία συνήθως γίνεται για να βελτιώσουμε το αισθητικο κομμάτι. Γενικά, λόγω της ηλικίας σας δεν θα υπάρξει βελτίωση της όρασης στο τεμπέλικο μάτι. Ωστόσο, αν ανήκετε στους ασθενείς που παρουσιάζουν ανταπόκριση στα φάρμακα ή την επέμβαση για το νυσταγμό, πιθανόν να υπάρξει κάποια βελτίωση της όρασής σας. Η εικόνα που περιγράψατε είναι ιδιαίτερα σύνθετη και χρειάζεστε οπωσδήποτε λεπτομερή εξέταση από το γιατρό σας.

   • ΚΥΡΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΙΜΑΙ 46 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΧΟ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΗ ΝΥΣΤΑΓΜΟ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΜΟΥ, ΑΝ ΜΕΙΝΩ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΑΚΙΝΗΤΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΕΞΗ ΚΑΠΙΟΣ ΟΤΙ ΚΙΝΗΤΕ Η ΚΕΦΑΛΗ ΜΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΑΡΗΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΤΕ ΔΕΞΙΑ, Ο ΝΥΣΤΑΓΜΟΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΦΕΡΗ ΜΕΙΩΠΙΑ ΚΑΙ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ ΕΧΩ ΠΡΟΣΕΞΗ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΗ ΚΑΙ ΣΚΟΤΕΙΝΙΑΖΗ ΔΥΣΚΟΛΕΥΩΜΕ ΝΑ ΔΩ ΚΑΘΑΡΑ, ΜΕΙΠΩΣ ΑΥΤΟ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΥΣΤΑΓΜΟ?, ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΘΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΨΗ?

   • Γεια σας κι ευχαριστω πολυ για την ερωτηση. Με συγχωρείτε για την καθυστερημένη απάντηση. Όπως μπορεί να έχετε ακούσει, ο νυσταγμός συχνά είναι ιδιοπαθής, δηλαδή δεν βρίσκουμε κάποια αιτία – και σ’ αυτές τις περιπτώσεις παραμένει σχετικά σταθερός σε όλη την διάρκεια της ζωής. Πιο σπάνια μπορεί όμως να αφείλεται σε κάποιες δυστροφίες του αμφιβληστροειδούς, και τότε μπορεί να χειροτερεύει αργά στη διάρκεια της ζωής ή και να σχετίζεται με νυχτερινό θάμβος όρασης, όπως στη περίπτωσή σας. Μια κατάσταση που θα έπρεπε σίγουρα να διερευνηθεί στην περίπτωσή σας είναι η (x-linked) congenital stationary night blindness. Εμφανίζεται σε άνδρες, παρουσιάζει μυωπία, νυσταγμό και προβλήματα στη νυχτερινή όραση. Θα σας πρότεινα να κάνετε ηλεκτροφυσιολογία και οπτικά πεδία σε συνεννόηση με τον οφθαλμίατρό σας. Είμαι στη διάθεσή σας αν έχετε κάποιες άλλες απορίες.

  • Γεια σας, καταρχήν εξαρτάται από τον τύπο του νυσταγμού που έχετε, γιατί δεν έχουν όλοι την ίδια πρόγνωση. Επίσης, δύο ασθενείς με τον ίδιο τύπο νυσταγμού μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικά επίπεδα όρασης και ο ένας να βλέπει 1/10, ενώ ο άλλος 10/10. Ποια είναι η οπτική σας οξύτητα? Αν έχετε τον συνήθη ιδιοπαθή συγγενή νυσταγμο, (congenital idiopathic nystagmus), καποιοι ασθενείς ανταποκρίνονται θετικά σε φάρμακα που ελαττώνουν το νυσταγμό, οπότε υπάρχει και βελτίωση της οπτικής οξύτητας. Επίσης γινονται και κάποιες επεμβάσεις που εξασθενούν τους μυς του ματιού, οι οποίοι ευθύνονται για την έντονη κίνηση των ματιών, οπότε μπορεί να υπάρξει βελτίωση της όρασης. Επίσης, ο στραβισμός είναι πολύ συνηθισμένος στα άτομα με νυσταγμό και διορθώνεται είτε με επέμβαση, είτε σε καποιες περιπτώσεις με γυαλιά.

   • Αρχικά ευχαριστώ για την ανταπόκριση σας, κοιτάξτε να δείτε έχοντας νυσταγμό στο δεξί μου μάτι νιώθω ότι δεν το χρησιμοποιώ όταν έχω το καλό μου μάτι ανοιχτό, έτσι για να προσπαθήσω έστω και λίγο να δω με το δεξί πρέπει να κλείσω το αριστερό. Πέρα από αυτό φοράω γυαλιά για την βελτίωση μου αλλά δεν βλέπω κάποια βελτίωση, θα ήθελα να ξέρω αν στο μέλλον όταν ενηλικιοθώ με κάποια επέμβαση ή με οτιδήποτε χρειαστεί, υπάρχει ελπίδα να φύγει εντελώς ο νυσταγμός και να μπορέσω να δω πια και με τα δυο μου μάτια? Ή έστω να τον μειώσω σε τέτοιο βαθμό μου να μην με εμποδίζει καθόλου στο να βλέπω.Αυτό μπορεί να συμβεί? Ευχαριστώ!

   • Γεια σας, η περιπτωσή σας δεν είναι τόσο απλή, εφόσον αναφέρετε νυσταγμό μόνο στο ένα ματι. Εικάζω ότι μάλλον έχετε νυσταγμό και στα δύο μάτια, αλλά στο καλύτερο μάτι ο νυσταγμος είναι τόσο ήπιος που δεν τον αντιλαμβάνεστε. Πιθανόν να έχετε τον τυπο νυσταγμου που λεγεται manifest latent nystagmus. Αυτός ο τύπος σχετίζεται και με αμβλυωπία στο πιο αδυναμο μάτι, οπως ακριβως περιγράφετε. Επειδή δεν έχετε καλή όραση με το δεξί μάτι, έχετε αυτές τις ενοχλήσεις. Αν εχετε αυτον τον τυπο νυσταγμου που εικαζω, δεν υπαρχει δυστυχως καποια φαρμακευτική θεραπεία. Ενα χειρουργείο θα μπορουσε να διορθωσει ενδεχομένως εναν υπάρχοντα στραβισμό, με αποτελεσμα καλύτερη συνεργασία μεταξυ των ματιων και καλυτερη όραση μελλοντικα. Εχετε και στραβισμό; Με ενα χειρουργειο ο στραβισμός διορθωνεται αλλά ο νυσταγμός οχι απολυτα, ωστοσό μπορεί να γινει καπως καλύτερα. Είναι λίγο δυσκολο να σας πω ακριβώς διότι δεν είναι απόλυτα σαφής η διάγνωση σας.

 2. Αγαπητή κυρία Παπαγεωργίου,

  Θα ήθελα κατ’ αρχήν να σας συγχαρώ γιατί η σελίδα που έχετε φτιάξει είναι μία απ’ τις ελάχιστες σελίδες στα Ελληνικά σχετικά με το νυσταγμό, απ’ όσο γνωρίζω. Είναι επίσης πολύ καλά δομημένη σε κατηγορίες με αποτέλεσμα ο χρήστης να μπορεί εύκολα να περιηγηθεί και να εντοπίσει αυτό που θέλει. Τα λέω αυτά έχοντας διαβάσει πολλές άλλες αντίστοιχες αγγλικές σελίδες και όντας ο ίδιος προγραμματιστής υπολογιστών.
  Είμαι ήδη 35 ετών και πάσχω απο οριζόντιο νυσταγμό απ’ τη στιγμή της γέννησής μου. Ο νυσταγμός συνυπάρχει με σοβαρό διαθλαστικό σφάλμα (7,5 διόπτρες μυωπίας συν υψηλό αστιγματισμό).
  Η κατάσταση αυτή με αναγκάζει να δίνω μεγάλη κλίση στο κεφάλι όταν προσπαθώ να εστιάσω κάπου. Στρέφω πάντα το κεφάλι προς τα δεξιά, γιατί πάντα η ικανότητα εστίασης είναι καλύτερη σ’ αυτή τη θέση.
  Όλα τα παραπάνω οφθαλμολογικά προβλήματα συνυπάρχουν με κινητικό πρόβλημα (παραπληγία) και αυξημένη σπαστικότητα.
  Όπως ίσως καταλαβαίνετε, όλα αυτά τα χρόνια απ’ τη στιγμή της γέννησής μου, η οικογένειά μου κι εγώ δώσαμε περισσότερο βάρος στο κινητικό πρόβλημα και στο τι βαθμό αυτονομίας θα μπορούσα ν’ αποκτήσω, παρά στα προβλήματα όρασης.
  Παρ’ όλ’ αυτά όταν ήμουνα στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, έκανα για λίγο θεραπεία με «κλεισίματα» στο δεξί οφθαλμό, ο οποίος είναι ας πούμε ο δυνατός οφθαλμός (ο Θεός να τον κάνει…)
  Η αμβλυωπία όμως δεν βοηθήθηκε αρκετά ίσως γιατί κι εγώ όντας πολύ μικρός τότε, δεν ήξερα πόσο σημαντικό είναι το να συνεργαστώ.
  Αποτέλεσμα σήμερα είναι να έχω διόφθαλμη όραση 2/10.
  Ενας στραβισμολόγος που με παρακολουθεί σήμερα, μου προτείνει να χειρουργηθώ κατά Kestenbaum -ή ίσως κάποια παραλλαγή της- για να βελτιωθεί η κλίση της κεφαλής. Θα ήθελα να κάνω σ’ εσάς κάποιες ερωτήσεις γιατί καμιά φορά δεν ξέρω κατά πόσο οι γιατροί τα λένε όλα και είμαι πολύ προβληματισμένος για το άμα είναι σκόπιμο να προχωρήσω σε κάτι τέτοιο. Θα βοηθούσε πολύ άμα μπορούσατε να απαντήσετε στις ερωτήσεις μου :

  – Ποιά είναι η χειρότερη επιπλοκή που μπορείτε να φανταστείτε σε μία τέτοια επέμβαση ; Υπάρχει άραγε έστω μία αναφορά για σοβαρή απώλεια όρασης ως συνέπεια τέτοιας επέμβασης ; Όπως καταλαβαίνετε, η όραση μου είναι είδη χαμηλή και δεν το διακινδυνεύω με τίποτα να γίνει χειρότερη. Υπάρχει άραγε πιθανότητα να προκύψουν νέα προβλήματα στα μάτια ;
  – Θα υπάρχει δυνατός μετεγχειρητικός πόνος ; Πόσο χρόνο μπορεί να χρειαστεί η αποκατάσταση της όρασής μου μετά την επέμβαση, σε βαθμό που να μπορώ και πάλι να γράψω και να διαβάσω ; Ένας ενήλικας ασθενής που χειρουργείται, πόση άδεια παίρνει συνήθως απ’ τη δουλειά ;
  – Ο γιατρός λέει ότι το χειρουργείο αυτό είναι ρουτίνα. Είναι αλήθεια κάτι τέτοιο ; Συμφωνείτε μ’ αυτό που λέει ο γιατρός μου, οτι θα μπορώ να βλέπω πιο ξεκούραστα μετά την εγχείριση ; Υπάρχει πιθανότητα καλυτέρευσης της όρασης εν σχέσει με τα 2/10 που είναι σήμερα ;
  – Αμέσως μετά την εγχείριση, χρειάζεται ο ασθενής να έχει καθόλου επιδέσμους στα μάτια ; Αν ναι, για πόση ώρα περίπου ; Για έναν άνθρωπο με οξύ κινητικό πρόβλημα όπως εγώ, είναι εύκολη η μετάβαση στο σπίτι μετά το χειρουργείο ;
  – Τέλος υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω πολύ μετά την εγχείριση ; Ας πούμε π.χ. να μη σκύβω, όπως γίνεται στους ασθενείς με καταρράκτη ;

  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που είχατε την υπομονή να διαβάσετε αυτό το τόσο μακροσκελές μήνυμα,
  Συγνώμη αν σας κούρασα, αλλά σε κάτι τέτοιες καταστάσεις κατανοείτε ότι η αγωνία μου είναι μεγάλη.
  Επίσης παρακαλώ επιτρέψτε μου για να νιώθω πιο άνετα, να χρησιμοποιήσω το ψευδώνυμο που διατηρώ στο Δίκτυο (White Cat) αντί του πραγματικού μου ονόματος. Σας ευχαριστώ από καρδιάς και πάλι.

  • Καλημέρα κι ευχαριστώ πολύ για τα θετικά σας σχόλια. Ελπίζω να βελτιώσω το υλικό ακόμη περισσότερο σύντομα. Καταλαβαίνω απόλυτα τον προβληματισμό σας σχετικά με το χειρουργείο. Ο νυσταγμός επηρεάζει πολύ την ποιότητα ζωής των ασθενών και επειδή δεν έχει βρεθεί ακόμη ριζική θεραπεία, είναι λογικό οι ασθενείς να είναι σκεπτικοί για τις θεραπείες που προσφέρονται.

   Αν έχετε έντονη στροφή κεφαλής, συμφωνω με τον γιατρό σας ότι έχετε ένδειξη να χειρουργηθείτε κατα Kestenbaum (ή καποια παραλλαγή της). Αυτό που θα γίνει με την επέμβαση, είναι να μετατεθεί η ζώνη ηρεμίας στο κεντρικό οπτικό πεδιο / στην ευθεία βλεμματική θέση, ώστε να μην αναγκάζεστε να γυρίζετε το κεφάλι σας όταν θέλετε να εστιάσετε. Αυτή η στροφή της κεφαλής που κάνετε μπορεί να προκαλέσει πόνους στον αυχένα και κεφαλαλγία. Επίσης επειδή χρειάζεστε γυαλιά και στρίβετε το κεφάλι σας, αναγκάζεστε να μην κοιτάζετε από το κεντρικό μέρος των φακών αλλά από την περιφέρεια, όπου η δράση των γυαλιών (ειδικά για τον αστιγματισμό) δεν είναι τόσο καλή, οπότε θα είναι πολύ καλύτερα αν απαλλαγείτε από τη στροφή της κεφαλής, επειδή θα βλέπετε μέσα από τα οπτικά κέντρα. Επίσης, εκτός από τη βελτίωση στη θέση του κεφαλιού, με την επέμβαση μπορεί να βελτιωθεί λίγο και η όρασή σας. Επειδή κόβονται οι μύς και τα νεύρα του ματιού, μπορεί να εξασθενήσει κάπως ο νυσταγμός και σε καποιους ασθενείς υπάρχει και μικρή αλλά αισθητή βελτίωση της όρασης. Ενώ αυτή η επέμβαση γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, δεν υπάρχουν πολλές μελέτες που να αναφέρουν τα ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με τα ανωτέρω. Ωστόσο, από πιλοτικές μελέτες, γνωρίζουμε ότι περίπου 50% των ασθενών έχει βελτίωση μετά την Kestenbaum. Κάποιοι κερδίζουν 1-2/10 και κάποιοι μπορεί να μην κερδίζουν σε οπτική οξύτητα, αλλά χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να εστιάσουν.

   Η επέμβαση σχετικά με το τεχνικό μέρος, συμφωνώ ότι είναι επέμβαση ρουτίνας, ίδια με τις επεμβάσεις στραβισμού. Οι πιθανότητες επιπλοκών, όπως απώλεια όρασης, μόλυνση κλπ, είναι απειροελάχιστες, πρακτικά ανύπαρκτες στα χέρια έμπειρων χειρουργών. Μετά το χειρουργείο τα μάτια σας θα είναι κόκκινα, μπορεί να έχετε μια μικρή ενόχληση / τσούξιμο / αίσθημα ξένου σώματος, και θα πρέπει να βάζετε σταγόνες για έναν περίπου μήνα. Η ευκρίνεια της όρασης δεν επηρεάζεται από την Kestenbaum. Ο πόνος μετεγχειρητικά συνήθως δεν είναι έντονος, αλλά δίνουμε και κάποια αναλγητικά αν χρειαστεί, μόνο για την ημέρα του χειρουργείου. Μετά το χειρουργείο μπορεί να έχετε κάποια υπνηλιά, ναυτία ή υπερδιέγερση που είναι λόγω των φαρμάκων της αναισθησίας και υποχωρούν εντός της ημέρας. Επίσης τα μάτια θα ξεκοκκινίσουν σταδιακά και θα επανέλθουν σε περίπου 1 μήνα, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο και αμελητέο κατά κανόνα. Εγώ προσωπικά δεν κλείνω τα μάτια μετά το χειρουργείο, γιατί δεν χρειάζεται. Συνήθως μέσα σε 10-15 μέρες οι ασθενείς επανέρχονται στην εργασία τους. Για να επιστρέψετε στο σπίτι σας, θα πρέπει να έχετε κάποιον συνοδό που θα σας βοηθήσει, και η μεταφορά μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο. Το πιο σημαντικό μετά την επέμβαση είναι να μην πάθετε κάποια μόλυνση, θα πρέπει να αποφύγετε να αγγίζετε/ τρίβετε τα μάτια σας και να ρίχνετε νερο για λίγες μέρες μετά. Σίγουρα στην ιατρική δεν υπάρχει 100% ναι ή 100% όχι, αλλά από μεγάλες σειρές ασθενών που χειρουργούνταν στο University of Leicester όπου εργάστηκα με την Professor Irene Gottlob, ειδική στο νυσταγμό, δεν έτυχε ποτέ καποια σοβαρή επιπλοκή που να οδηγήσει σε επιδείνωση της όρασης των ασθενών μετά την Kestenbaum.

   Κατά τη γνώμη μου, αυτό που μπορεί να απογοητεύσει καμιά φορά τους ασθενείς, είναι να μην υπάρξει καθόλου βελτίωση μετά. Αλλά και πάλι το ποσοστό επιπλοκών είναι τόσο χαμηλό (<1%), ενώ η πιθανότητα να υπάρξει κάποια βελτίωση στην όραση είναι 50%, που πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να την κάνετε. Στην περίπτωση της στροφής κεφαλής, μετεγχειρητικά σχεδόν όλοι οι ασθενείς έχουν βελτίωση. Μπορεί μια μικρή στροφή κεφαλής να παραμείνει, αλλά αν είναι κάτω των 5-10 μοιρών θεωρήτικα πρακτικά ασήμαντη. Επίσης, περίπου 1-2 μήνες απαιτούνται για να προσαρμοστεί ο εγκέφαλος στη νέα θέση της ζώνης ηρεμίας, και τα μάτια να συνεργάζονται πάλι μαζί ώστε να μπορείτε να κάνετε ό,τι κάνατε πριν. Μια μικρή μετεγχειρητική διπλωπία (διπλή όραση) μπορεί να υπάρξει καμιά φορά, αλλά στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων υποχωρεί σε 1-2 μήνες το αργότερο. Αν υπάρχει και στραβισμός, αυτός μπορεί και πρέπει να διορθωθεί μαζί με την Kestenbaum.

   Τέλος, υπάρχουν και φάρμακα που βοηθούν στη μείωση του νυσταγμού με δημοσιευμένα αποτελέσματα από μελέτες σε εκατοντάδες ασθενείς, όπως το memantine και το gabapentine. Και μια τελευταία ερώτηση, ποια είναι η διάγνωση του νυσταγμού σας? Συγγενής ιδιοπαθής? Καλό είναι όλοι οι ασθενείς με νυσταγμό, για να βρεθεί η αιτία, να κάνουν ηλεκτροφυσιολογία. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει οργανωμένο εργαστήριο, όπου μπορείτε να απευθυνθείτε.

   Για οποιαδήποτε άλλη ερώτηση είμαι στη διάθεσή σας, χαρά μου αν σας βοήθησα.

   • Καλησπέρα !

    Θα ήθελα κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσω θερμά για την τόσο αναλυτική απάντηση την οποία γράψατε. Αυτά που λέτε με ενθαρρύνουν πάρα πολύ να προχωρήσω. Θα κάνω μόνο μία τελευταία ερώτηση και μετά δεν πρόκειται να ξανακαταχραστώ το χρόνο σας. Δεν πρόκειται να επανέλθω.
    Έχω διαβάσει αλλού στο Internet ιστορίες ασθενών που κάνανε εγχείριση για νυσταγμό σε κάποια σχετικά μικρή ηλικία και μετά από κάποια χρόνια ο νυσταγμός επανήλθε και χρειάστηκε επανάληψη της επέμβασης. Αυτό με τρομάζει πάρα πολύ. Έχω ήδη κάνει τρεις ορθοπεδικές επεμβάσεις για το κινητικό πρόβλημα κι όπως καταλαβαίνετε δεν είναι επιθυμητό να κάνω χειρουργεία ξανά και ξανά. Τι έχετε να σχολιάσετε πάνω σ’ αυτό ;
    Επίσης πρόσφατα έπαθα πάρεση προσωπικού νεύρου από ψύξη, επειδή ξαφνικά κάποια στιγμή τελείωσε το ζεστό νερό στο μπάνιο. Παίρνω ήδη κορτιζόνη, βιταμήνη Β και το Recugel για ενυδάτωση του αριστερού οφθαλμού.
    Από τότε που έπαθα την πάρεση, αισθάνομαι ότι η εστίαση είναι χειρότερη κι ότι χρειάζεται πιο μεγάλη στροφή κεφαλής, ειδικά άμα διαβάζω βιβλία ή άμα κοιτάζω την οθόνη του υπολογιστή. Η πάρεση επηρεάζει την ικανότητα εστίασης ; Μήπως συμβαίνει κάτι καινούργιο που πρέπει να με ανησυχεί ; Έχω δηλαδή λίγο θολή όραση απ’ τον αριστερό οφθαλμό, όπως νιώθουμε όταν ο οφθαλμός είναι για παράδειγμα βρεγμένος. Ενώ νερό φυσικά δεν έχω ρήξει.
    Όσο για το νυσταγμό που με ρωτάτε, δεν ξέρω να σας πω πολλά. Είναι σίγουρα συγγενής οριζόντιος νυσταγμός κι απ’ όσο ξέρω πρέπει να οφείλεται σε προωρότητα. Εγώ γεννήθηκα γύρο στο 6ο μήνα, αν έχω καλή πληροφόρηση.

    Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι !

 3. Γεια σας και παλι.
  Μια δευτερη επέμβαση είναι πιθανό να χρειαστεί σε περιπτώσεις στραβισμού συνήθως. Οταν κάποιος χειρουργείται για στραβισμό σε παιδική ηλικία, είναι πιθανό ο στραβισμός να επανέλθει στην ενήλικο ζωή. Για το νυσταγμό μόνο μια περίπτωση επανα-χειρουργείου μπορώ να αφανταστώ, εάν μετα το πρώτο παραμένει σημαντική στροφή της κεφαλής.
  Η πάρεση προσωπικού προκαλεί ξηροφθαλμία, και επομένως θόλωση της όρασης, όπως ακριβώς το αναφέρετε, επειδή δεν κλείνει καλά το μάτι σας. Πρέπει να βάζετε αρκετα δάκρυα για ενυδάτωση, οι περισσότερες περιπτώσεις βελτιώνονται εντός 6μήνου. Ωστόσο πρέπει να σας δει κάποιος ειδικός ΩΡΛ ή νευρολόγος, διότι σε σπάνιες περιπτώσεις χρειάζεται κάποια διερεύνηση, ανάλογα με τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης.
  Σας εύχομαι να πάνε όλα καλά και είμαι στη διάθεση σας

 4. Καλησπερα σας!Συγχαρητηρια για την σελιδα σας!Εδω και δυο ημερες συγγενεις μου παρατηρουν οτι τα ματια μου οι κορες σαν να τρεμοπαιζουν…Οχι παντα.Εγω δεν το αισθανομαι.Αυτο μπορει να ειναι νυσταγμος?Και αν ναι συνδιαζεται παντα με ασθενειες ή μπορει να ειναι και κατι τυχαιο?Εχω σκοπο να επισκεφτω οφθαλμιατρο προτεινετε κατι αλλο?Σας ευχαριστω!

  • Γεια σας και με συγχωρείτε για την καθυστερημένη απάντηση λόγω απουσίας μου σε συνέδριο. Όπως περιγράφετε την κλινική εικόνα, μπορεί πράγματι να είναι νυσταγμός. Ωστόσο, ο επίκτητος νυσταγμος, αυτός δηλαδή που εμφανίζεται στη διάρκεια της ζωής και δεν είναι από τη γέννηση, πάντα συνοδεύεται με ταλαντοψία, την αίσθηση δηλαδή ότι τα αντικείμενα τρεμοπαίζουν ή κινούνται. Ο επίκτητος νυσταγμός θέλει κάποια νευρολογική διερεύνηση, καμιά φορά και μαγνητική. Το θεωρώ δύσκολο να το είχατε από τη γέννηση, γιατί κάποιος θα το είχε παρατηρήσει νωρίτερα. Ωστόσο υπάρχουν συγγενείς νυσταγμοί που είναι ελάχιστοι ή εμφανείς μόνο σε κάποια θέση του βλέμματος και δε συνοδεύονται από ταλαντοψία και γι αυτό πολλές φορές η διάγνωση μπαίνει αργά στη ζωή μετά από εξέταση από ειδικό. Ο συγγενής ιδιοπαθής νυσταγμός γενικά δεν σχετίζεται με νευρολογικά προβλήματα. Σίγουρα χρειάζεται εξέταση από τον οφθαλμίατρό σας, διότι όπως μου περιγράφετε τα σημεία μπορεί και να είναι νυσταγμος.

 5. Καλημέρα σας.
  Συγχαρητήρια για την πολύτιμη βοηθεια και τις συμβουλές προς τόσους ανθρώπους. Μια σύντομη απορία: ο πατέρας μου, ετών 82, πάσχει απο νυσταγμο και στα δυο ματια εκ γενετής. Πριν απο αρκετα χρονια, οταν εμφάνισε καταρρακτη, οι γιατροί απέκλεισαν την περίπτωση επέμβαση λόγω του νυσταγμού. Τωρα πια δεν βλέπει καθολου απο το ενα μάτι κ εχει αρχίσει να εχει προβλημα και στο άλλο. Ο γιατρός παλι επιμένει οτι η επέμβαση καταρρακτη με νυσταγμο ειναι απο εξαιρετικά δύσκολη εώς αδύνατη. Θα ηθελα τη γνώμη σας.
  Με εκτίμηση

  • Γεια σας κι ευχαριστώ πολυ για την ενδιαφέρουσα ερώτηση!
   Στην περιπτωση του πατερα σας, θα μπορούσε – αντι για την τοπική αναισθησία με σταγόνες που κανουμε συνήθως – να γίνει οπισθοβόλβια αναισθησία, δηλαδή μια ένεση, με στόχο να ακινητοποιηθεί το μάτι, για να είναι δυνατή η επέμβαση. Στους περισσότερους ασθενείς αυτή η ένεση ακινητοποιεί το μάτι, ωστόσο δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα είναι αποτελεσματική στην περίπτωση σας. Επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος λόγω του νυσταγμού, η βελόνα για την οπισθοβόλβια ένεση να τραυματίσει το μάτι. Με βάση αυτά, εγώ θα σας πρότεινα να γίνει η επέμβαση υπό γενική αναισθησία, η οποία είναι 100% αποτελεσματική στο να σταματάει το νυσταγμό, ώστε να γίνει με ασφάλεια η επέμβαση καταρράκτη. Αν έχουν και τα δύο μάτια καταρράκτη, τότε θα έπρεπε να χειρουργηθούν συγχρόνως, για να αποφευχθεί η γενική αναισθησία 2 φορές. Για τη γενική αναισθησία θα συζητήσετε με τον αναισθησιολόγο σας, υπό συγκεκριμένες συνθήκες είναι μια ασφαλής διαδικασία.

   • Σας ευχαριστω πολύ για την αμεση και εμπεριστατωμένη απάντηση η οποία ήταν πολύ διαφωτιστική. Σας ευχομαι να σας δίνει παντα δύναμη ο Θεός να βοηθατε τους συνανθρωπους μας.

   • Ευχαριστώ πολύ, πιστεύω είναι σημαντικό να φύγει ο καταρράκτης για να βοηθηθεί ο πατέρας σας, επειδή έχει ήδη ελαττωμένη οραση λόγω του νυσταγμού

 6. Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν και τι δυνατότητες θεραπείας υπάρχουν για ένα αγοράκι 3,5 χρονών που πάσχει από νυσταγμο εκ γενετής. Ο οφθαλμίατρος του έχει διαγνώσει επίσης 15 βαθμούς μυωπία. Σας ευχαριστώ πολύ.

  • Γεια σας. Πρωτίστως σας προτεινω να διερευνησετε την αιτία του νυσταγμού, που λόγω της υψηλης μυωπίας και του άρρενος φυλου, θα μπορούσε να είναι CSNB=congenital stationary night blindness. Αυτη ειναι μια παθηση του αμφιβληστροειδούς, σχετικά στασιμη, που σχετιζεται με νυσταγμό, υψηλη μυωπία, ελαττωμενη όραση και νυκταλωπία, δηλαδή δυσκολία όρασης στο σκοτάδι. Θα πρέπει να κανετε ηλεκτροαμφιβληστροειδογράφημα και οπτικα προκλητα δυναμικα, σε μη επειγουσα φαση, για να γνωριζετε ακριβως ποια ειναι η διαγνωση. Επίσης θα πρεπει το παιδακι να φοράει παντα τα καταλληλα γυαλια.

   Στην Ευρώπη δεν χρησιμοποιουμε συνηθως φαρμακα για το νυσταγμό σε παιδιά κατω των 16 ετων. Ομως στις ΗΠΑ, χρησιμοποιειται από 3-4 ετων ευρεως το baclofen με σχετικα καλα αποτελεσματα σχεδον σε 50% των περιπτωσεων συγγενους νυσταγμου οποιασδηποτε αιτιολογιας. Επίσης, θα μπορουσατε να προχωρησετε σε καποιο χειρουργειο, που δεν θα εξαλειψει εντελως το νυσταγμο, αλλα μπορει να μειωσει την ενταση (συχνοτητα), και να βελτιωσει καπως την οπτικη οξυτητα ή ακομη να διορθωσει καποια στροφη του κεφαλιου αν υπαρχει. Χειρουργειο θα σας προτεινα σε λιγο μεγαλυτερη ηλικια ομως, γυρω στα 6-10 ετη.
   Για την υψηλη μυωπια ισως υπερτερουν οι φακοι επαφης σε σχεση με τα γυαλια σε ασθενεις με νυσταγμο, αλλα σε μεγαλυτερη ηλικια, απο τα 12 περιπου. Και σε καποιες περιπτωσεις με συγκεκριμενες ενδειξεις μπορει να γινει και LASIK ή refractive lens exchange.

   Αν θελετε περισσοτερες πληροφοριες για καποια απο τα παραπανω, ειμαι στη διαθεση σας.

   • Σας ευχαριστώ πολύ. Θα λάβετε πολύ σύντομα μέιλ μου. Και πάλι σας ευχαριστώ!

 7. Κυρία παπαγεωργίου καλημέρα συγχαριτήρια για την επιστημονικήσας επάρκεια και ιδιαιτερα για την αμεση πληροφόρηση που μας δίνεται.Ονομάζομαι Ελλη ηλικίας 25 ετών διαγνώσθηκα με σύνδριμο ASPERGER παράλληλα έχω Νυσταγμό και μειωμένη όρασηστον VΔΟ2/10 και στον VAO1-2/10 αρχικάείχα διαγνωσθεί οτι έπασχα από γλαύκωμα και επερνα κοληριο temsserin 0,5 για αρκετά χρόνια αλλά σε ηλικία 15 ετών με νέα εξέταση διαπιστωθηκε οτι έχω γλαυκωμα αλλά λόγο ποχυνση του κερατοιδους έδινε αυξημενη πίεση.Εκτοτε έως και σήμερα δεν έχω αυξημένη πίεσηκαι δεν παίρνω κοληριο.Απο ανέκαθεν είχα δισγραφία και δισαναγνωσία .Τώρα τελευταία γέρνω το κεφάλι οχι όμως συνέχεια αλλά μερικές φορές.Εχω τελειώσει το πιδαγωγικό τμήμα του πανεπιστημίου Κρήτης εξεταζόμενη προφορικά λόγο της δισαναγνωσιαςκαι δισγραφίας.το νητικο μου επιπεδο και ο λόγος μου ειναι πολυ καλο.Θα ήθελα να γνωριζω εαν ο νυσταγμός εχει σχέσει με την δισαναγνωσία και δισγραφία εάν είναι χειρουργησιμος και εάν μετά το χειρουργείο θα βελτιωθεί η δισγραφια και η δισαναγνωσία και παλι σας ευχαριστώ πολύ

  • Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Συμπέρανα και από τις εξετάσεις που μου στείλατε ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφής οφθαλμολογική διάγνωση για την αιτία της μειωμένης ορασης και του νυσταγμου. Επίσης η εικόνα γλαυκώματος που κάποτε υπήρχε πιστεύω ότι δεν μπορεί να εξηγήσει τη μειωμένη σε αυτό το επίπεδο όραση και τον νυσταγμό. Διαγνωστικά θα σας πρότεινα επανάληψη της ηλεκτροφυσιολογίας (ηλεκτροαμφιβληστροειδογράφημα, και πολυεστιακό, οπτικα προκλητα δυναμικά και ηλεκτροοφθαλμογραφημα), επίσης OCT ωχρας και οπτικου νευρου (πιθανον και φλουοροαγγειογραφια) και επαναληψη της μαγνητικής εγκεφάλου (κατά προτίμηση σε 3Tesla με σκιαγραφικό οπωσδήποτε). Θα πρέπει μέσω αυτών των εξετάσεων να αποκλειστεί κάποια δυστροφία αμφιβληστροειδους, ευρήμστα-εστω και ήπια-στον εγκεφαλο, και επίσης να αποκλειστεί οφθαλμικός αλφισμός (λιγότερο πιθανός).
   Τωρα στο κομμάτι της θεραπείας, για την ελάττωση του νυσταγμού και τη βελτίωση της όρασης χορηγουνται φαρμακα από το στόμα, όπως η γκαμπαπεντινη και η μεμαντίνη και επίσης γίνεται χειρουργείο. Το χειρουργείο του νυσταγμού τεχνικα είναι πανομοιότυπο με το χειρουργειο του στραβισμου. Ο στόχος είναι να διορθώσει μια αντισταθμιστική θεση κεφαλής, την οποία έχετε επειδή προσπαθείτε να βρείτε μια ζώνη ηρεμίας, δηλαδή μια θέση στο οπτικό σας πεδίο όπου ο νυσταγμός είναι πιο ηρεμος. Επίσης μεσω του χειρουργείου μπορεί να παρατηρηθεί στο 50% των ασθενών και μια μικρή βελτίωση κατά 1-2/10 το πολύ στην οπτική οξύτητα, αλλά αυτό δεν είναι βεβαιο ότι θα συμβεί. Πολλοί ασθενείς μετά την επέμβαση νυσταγμου αναφερουν μια πιο «ποιοτική όραση» ακόμη και αν η άνοδος της οπτικής οξύτητας δεν είναι μετρησιμη. Για ενα χειρουργείο θα πρέπει να εξεταστείτε λεπτομερώς από τον οφθαλμιατρο σας για να αποφασιστεί ποιοι οφθαλμικοι μυς και κατα ποσο θα χειρουργηθουν.

 8. Γεια σας ο αδερφος μου εχει νυσταγμο με αλφισμο! Σε αυτην την περιπτωση περνει ενχηρηση θα τον βοηθησει λιγο να δει καλυτερα? Ειναι πλεον 16 χρονον τωρα τελευταια εχουμε παρατηρησει σβ να εχει μιωθει λιγο ο νυσταγμος ψαχνουμε για καποιν ειδικο να τον παρακολουθησει

  • Γεια σας, ευχαριστώ για την ερώτηση. Στον νυσταγμό κάνουμε πραγματι κάποιες επεμβάσεις, ειναι πανομοιότυπες με τις επεμβάσεις στραβισμού και έχουν σκοπό να διορθώσουν πιθανή κλίση κεφαλής και να βελτιώσουν κάπως την όραση. Σχεδόν 50% των ασθενών αναφέρουν κάποια βελτίωση στην όραση, ίσως 1-2 γραμμές στην κλίμακα μέτρησς της οπτικής οξύτητας. Αν θέλετε να δω τον αδελφό σας και να συζητήσουμε κάποιο χειρουργείο, πολύ ευχαρίστως, είμαι στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στα τηλέφωνα που υπάρχουν στην ιστοσελίδα.

   • Ευχαριστω που μου απαντησατε! Ο αδερφος μου βλεπει 1 στα 10 πιστευεται οτι θα τον βοηθουσε να κανει την ενχιρηση συνηθως γυριζει το κεφαλι του για να εστιασει και να δει αυτο που θελει!! Οποτε εσεισ πθστευται οτι περνει ενχηρηση? Θα ηθελα πολυ να κανονησουμε ενα ραντευου απλα μενουμε καλαβρυτα και ειναι λιγο μακρια αλλα πιστευω πως θα καταφερω εχω ακουσει πολυ καλα λογια για σας

 9. Καλημέρα σας. Έχω ένα μωρό 8 μηνών περίπου και πρόσφατα ο παιδίατρος και ο οφθαλμίατρος πρόσεξαν ότι έχει νυσταγμό (οριζόντιο). Μου είπαν ότι θα πρέπει να εξετάσει το παιδί παιδονευρολόγος. Έχω αγχωθεί τρομερά διαβάζοντας και κάποια πράγματα στο διαδίκτυο. Ο οφθαλμίατρος μου είπε ότι ενδεχομένως θα χρειαστούν μια σειρά εξετάσεως όπως μαγνητική κτλ αλλά δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα κι ότι το παιδί μεγαλώνοντας θα είναι λειτουργικό και θα βλέπει αρκετά καλά. Συμφωνείτε;;

  • Καλημέρα σας. Απ’ αυτά που μου λέτε, συμφωνώ κι εγώ απολυτα με τους γιατρους σας ότι οι περισσότερες περιπτώσεις συγγενούς νυσταγμού δεν συνδέονται με καποια σοβαρή υποκείμενη αιτία. Μαγνητική εγκεφάλου, και ίσως ηλεκτροφυσιολογία οφθαλμού κάνουμε σχεδον πάντα σε αντίστοιχες περιπτώσεις, για να συγκεντρώσουμε περισσότερες κλινικές πληροφορίες για την αιτία του νυσταγμού και ενδεχομένως την πρόγνωση. Η πιο συχνή μορφη συγγενους νυσταγμού είναι ο ιδιοπαθής, όπου δεν υπάρχει συγκεκριμενη αιτία, καθορίζεται δηλαδή γενετικά, και έχει την καλύτερη πρόγνωση όσον αφορά στην όραση. Δηλαδή η οπτική οξύτητα είναι συνήθως ελάχιστα επηρεασμένη και το παιδι θα μπορεί να κάνει όλες τις συνήθεις δραστηριότητες. Επίσης, αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, του συγγενούς ιδιοπαθους νυσταγμού (congenital idiopathic nystagmus), οι ταλαντώσεις του ματιού θα γίνονται λιγότερο εμφανείς καθώς θα μεγαλώνει το παιδί και στην όραση επίσης θα υπάρχει καποια βελτίωση συνήθως. Να μην αγχώνεστε και να μην ψάχνετε στο διαδίκτυο χωρίς την καθοδήγηση ειδικού, διότι στη μαγνητική δεν ψαχνουμε παντα κατι πολυ σοβαρο, πχ στα ατομα με οφθαλμικό αλφισμο και νυσταγμο υπάρχει στη μαγνητική μια «λεπτυνση» των νευρων, που ειναι κατι κατασκευαστικο.

   • Καλημέρα και σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Πήγαμε σε παιδονευρολόγο ο οποίος αναπτυξιακά είπε ότι είναι τέλειος απλώς τυπικα θα κάνουμε μια μαγνητική. Πήγαμε και σε παιδο οφθαλμίατρο και είπε ότι προς το παρόν η όρασή του είναι όπως θα έπρεπε για την ηλικία του , βλέπει μόνο μια υπερμετρωπία την οποία όμως έχουν όλα σχεδόν τα βρέφη της ηλικίας του ,θα χρειαστεί όμως παρακολουθηση κάθε 6 μήνες. Με ρώτησε εάν υπάρχει άτομο στην οικογένεια με νυσταγμο κ ανέφερα την θεία του μωρού,την αδελφή του συζυγου μου που πάσχει από αλφισμό. Υπάρχει περίπτωση να έχει κληρονομήσει από εκεί μόνο το νυσταγμο;

   • Καλησπέρα, χαίρομαι που οι εξετάσεις σας ειναι ως τωρα τοσο καλες. Αν η θεια του μωρού σας πάσχει απο νυσταγμό, είναι πολύ πιθανόν να σχετίζεται γενετικά. Η πρώτη πιθανότητα είναι αν εχει η θεια οφθαλμοδερματικό αλφισμό? Ειναι δηλαδή ανοιχτόχρωμη σε μαλλιά και δέρμα, με ανοιχτόχρωμα μάτια και νυσταγμό? Αν ναι, τότε αυτή η κατάσταση είναι συνήθως αυτοσωμική υπολειπόμενη. Δηλαδη και οι δύο γονείς έχουν από ένα φυσιολογικό και ενα γονίδιο με μετάλλαξη, το παιδί τυγχάνει να κληρονομήσει τα δυο μεταλλαγμένα γονίδια και γι’αυτο εκδηλώνει τη νόσο. Ολες αυτες οι καταστάσεις φυσικά έχουν διάφορους βαθμούς βαρύτητας και συμμετοχής από διάφορα συστηματα.

   • Ναι έχει λευκή επιδερμίδα και οι τρίχες της ειναι ξανθές. Το γνωρίζω ότι εάν και οι δύο γονείς είναι φορεις του γονιδίου το παιδί έχει 25% πιθανότητες ,αν δεν κάνω λαθος να νοσήσει. Οπότε εάν ο δικός μας δεν έχει αλφισμό υπάρχει περίπτωση να έχει κληρονομήσει μόνο το νυσταγμο που ειναι σύμπτωμα του αλφισμου; εάν βγουν καλές οι εξετάσεις, σκοπεύουμε αργότερα να του κάνουμε κ έναν γονιδιακό έλεγχο.

   • Ναι πραγματι, μπορει να εχει κληρονομησει τα γονιδια του αλφισμου, αλλα να μην εκδηλώσει όλο το κλινικό φάσμα, παρά μονο το νυσταγμό. Εαν ο νυσταγμος του συσχετιζεται με τον αλφισμο που υπαρχει στην οικογενεια, εκτος απο τον γονιδιακο ελεγχο, καποιες φορες και στη μαγνητικη εγκεφαλου οπως σας ειχα πει φαινεται μια λεπτυνση των νευρων που μπορει να τη δει ο ακτινοδιαγνωστης. Επισης θα σας συστηνα να κανετε οπτικα προκλητα δυναμικα ινιακου λοβου, που ειναι μια μη παρεμβατικη εξεταση, η οποια σε νυσταγμο λογω αλφισμου εχει πολυ συγκεκριμενα ευρηματα, δηλαδη «χιαστη ασυμμετρια» οπως λεγεται, που ειναι διαγνωστικη για τον νυσταγμο λογω αλφισμου, και τον διαφοροδιαγιγνώσκει απο τη δευτερη πιο συχνη μορφη νυσταγμου, τον ιδιοπαθη. Τελος, στο νυσταγμο οφειλομενο σε αλφισμο, υπαρχει στην κλινικη οφθαλμολογικη εξεταση διαφανεια της ιριδας και υποπλασια της ωχρας, στα οποια θα σας κατευθυνει ο οφθαλμιατρος σας.

   • Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες σας ,θα φροντίσω να τα αναφέρω αυτά στις επόμενες εξετάσεις του. Και κάτι τελευταίο εάν σας είναι εύκολο θα ήθελα να ρωτήσω… Εάν ο νυσταγμος είναι λόγω αλφισμού έχεις καλά προγνωστικά; Θέλω να πω ελαττώνεται κι εκείνος όπως στον ιδιοπαθή με την πάροδο του χρόνου;

 10. Καλησπέρα πριν από 3 μήνες η μητέρα μου έπεσε και χτύπησε το κεφαλή της. Δημιουργήθηκε ένα αιμάτωμα στην παρεγκεφαλίδα. Χειρουργήθηκε και έμεινε ένα μήνα στο νοσοκομείο. Τώρα είναι σε κέντρο αποκατάστασης και πάει καλά. Έχει όμως πρόβλημα στα μάτια . Νυσταγμός και πρόβλημα στο να εστιάζει. Αυτό της δημιουργεί έντονες ζαλάδες. Υπάρχει κάποια θεραπεία που θα βοηθούσε και πια ειδικότητα θα πρέπει να την δει. Ευχάριστο πολύ.

  • Καλησπέρα και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση λόγω των έκτακτων συνθηκών εξαιτίας του κορονοϊού. Για τον επίκτητο νυσταγμό, αυτόν δηλαδή από τον οποίο πάσχει η μητέρα σας, υπάρχουν κάποιες μελέτες που έχουν δείξει βελτίωση του προβλήματος με φάρμακα, τα οποία δίνονται από το στόμα για κάποιους μήνες συνήθως. Έτσι, η γνώμη μου είναι να την δει οφθαλμίατρος και νευρολόγος, για να σας πούνε αν υπάρχει κάποια αντένδειξη για να πάρει τη συγκεκριμένη αγωγή. Συνηθισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται διεθνώς για το σκοπό αυτό, είναι η γκαμπαπεντίνη, η μπακλοφένη, η 4-αμινοπυριδίνη και η μεμαντίνη, αλλά μπορείτε να συζητήσετε και άλλα αυτής της κατηγορίας, πάντα με την καθοδήγηση των θεραπόντων ιατρών σας, και εφόσον δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη στο να τα πάρει η ασθενής. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει βελτίωση, σε άλλες δυστυχώς όχι. Εδώ μπορείτε να βρείτε επιστημονικές πληροφορίες για το θέμα που σας απασχολεί:

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27083881

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s