Χειρουργική νυσταγμού

Σε ασθενείς με νυσταγμό που παρουσιάζουν έντονη στροφή κεφαλής (οφθαλμικό ραιβόκρανο), η χειρουργική επέμβαση έχει σκοπό να μεταφέρει την ουδέτερη ζώνη στην ευθεία βλεμματική θέση (Εικόνα 1). Δεν γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά και για να ανακουφίσει τον ασθενή από πιθανό άλγος στον αυχένα, που οφείλεται στην ανώμαλη θέση της κεφαλής (Εικόνα 2). Σε περίπου 50% των ασθενών που κάνουν την επέμβαση μπορεί να παρουσιαστεί και βελτίωση της οπτικής οξύτητας. Για παράδειγμα, στους ασθενείς που φορούν γυαλιά, η διόρθωση της θέσης της κεφαλής, και η μεταφορά της ουδέτερης ζώνης στην ευθεία βλεμματική θέση, τους βοηθάει να βλέπουν μέσα από το οπτικό κέντρο των γυαλιών τους και να επιτύχουν καλύτερη οπτική διόρθωση.

Εικόνα 1: Ανώμαλη θέση κεφαλής σε παιδί με ιδιοπαθή νυσταγμό (Α:πριν την επέμβαση, Β: σημαντική βελτίωση μετά την επέμβαση) http://www.cybersight.org

Ενήλικας με ιδιοπαθή νυσταγμό και ανώμαλη θέση κεφαλής πριν και μετά την επέμβαση (www.cybersight.org).

Ενήλικας με ιδιοπαθή νυσταγμό και ανώμαλη θέση κεφαλής πριν και μετά την επέμβαση (www.cybersight.org).

 


Για τη βελτίωση της οπτικής οξύτητας έχουν δοκιμαστεί διάφορες τεχνικές, όπως η οπίσθια μετάθεση και των 4 οριζόντιων ορθών μυών (Εικόνα 3).

Εικόνα 3: copyright (www.cybersight.org)

Εικόνα 3: copyright (www.cybersight.org)

 

Άλλη τεχνική είναι η τενοντοτομή, δηλαδή η διατόμη και επανασυρραφή των 4 οριζόντιων ορθών μυών στην αρχική τους κατάφυση, που θεωρείται ότι βελτιώνει την οπτική οξύτητα και την οφθαλμοκινητικότητα στον ιδιοπαθή νυσταγμό. Οι ίδιες χειρουργικές τεχνικές εφαρμόζονται και σε άλλες μορφές νυσταγμού, όπως η οφειλόμενη σε αλφισμό (Εικόνα 4). Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτωσεις, ενώ η ένταση του νυσταγμού μειώνεται μετά την επέμβαση, δεν παρατηρείται ιδιαίτερη βελτίωση στην οπτική οξύτητα, κυρίως της συνυπάρχουσας παθολογίας, πχ υποπλασία ωχράς στον αλφισμό.

Εικόνα 4: Βρέφος με αλφισμό (www.skindermatologists.com)

Η επέμβαση σχετικά με το τεχνικό μέρος είναι ίδια με τις επεμβάσεις στραβισμού. Οι πιθανότητες επιπλοκών, όπως απώλεια όρασης, μόλυνση κλπ, είναι απειροελάχιστες, πρακτικά ανύπαρκτες στα χέρια έμπειρων χειρουργών. Μετά το χειρουργείο τα μάτια σας θα είναι κόκκινα, μπορεί να έχετε μια μικρή ενόχληση / τσούξιμο / αίσθημα ξένου σώματος, και θα πρέπει να βάζετε σταγόνες για έναν περίπου μήνα. Ο πόνος μετεγχειρητικά συνήθως δεν είναι έντονος, αλλά δίνουμε και κάποια αναλγητικά αν χρειαστεί, μόνο για την ημέρα του χειρουργείου. Μετά το χειρουργείο μπορεί να έχετε κάποια υπνηλιά, ναυτία ή υπερδιέγερση που είναι λόγω των φαρμάκων της αναισθησίας και υποχωρούν εντός της ημέρας. Επίσης τα μάτια θα ξεκοκκινίσουν σταδιακά και θα επανέλθουν σε περίπου 1 μήνα, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο και αμελητέο κατά κανόνα. Τα μάτια δεν καλύπτονται μετά το χειρουργείο και συνήθως μέσα σε 10-15 μέρες οι ασθενείς επανέρχονται στην εργασία τους. Για να επιστρέψετε στο σπίτι σας, θα πρέπει να έχετε κάποιον συνοδό που θα σας βοηθήσει, και η μεταφορά μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο ή με τη συγκοινωνία. Το πιο σημαντικό μετά την επέμβαση είναι να μην πάθετε κάποια μόλυνση, θα πρέπει να αποφύγετε να αγγίζετε/ τρίβετε τα μάτια σας και να ρίχνετε νερο για λίγες μέρες μετά.

Στην περίπτωση της στροφής κεφαλής, μετεγχειρητικά σχεδόν όλοι οι ασθενείς έχουν βελτίωση. Μπορεί μια μικρή στροφή κεφαλής να παραμείνει, αλλά αν είναι κάτω των 5-10 μοιρών θεωρείται πρακτικά ασήμαντη. Επίσης, περίπου 1-2 μήνες απαιτούνται για να προσαρμοστεί ο εγκέφαλος στη νέα θέση της ζώνης ηρεμίας, και τα μάτια να συνεργάζονται πάλι μαζί ώστε να μπορείτε να κάνετε ό,τι κάνατε πριν. Μια μικρή μετεγχειρητική διπλωπία (διπλή όραση) μπορεί να υπάρξει σπάνια (σε λιγότερο από 10% των ασθενών που είχαν διόφθαλμή όραση πριν το χειρουργείο), αλλά στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων υποχωρεί σε 1-2 μήνες το αργότερο. Αν υπάρχει και στραβισμός, αυτός μπορεί και πρέπει να διορθωθεί μαζί με την επέμβαση νυσταγμού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s