Τι είναι η προσαρμοστική εσωτροπία;

Τι είναι η προσαρμοστική εσωτροπία;

Η προσαρμοστική εσωτροπία, ή διαθλαστική εσωτροπία, αναφέρεται στην σύγκλιση των ματιών η οποία προκαλείται από την προσπάθεια των ματιών να εστιάσουν, καθώς προσπαθούν να δουν καθαρά. Οι ασθενείς με διαθλαστική εσωτροπία τυπικά έχουν υπερμετρωπία. Αυτό σημαίνει ότι τα μάτια πρέπει να εργαστούν περισσότερο για να δουν καθαρά, ιδίως όταν το αντικείμενο είναι σχετικά κοντά. Αυτή η προσπάθεια να εστιάσει κοντά το μάτι λέγεται προσαρμογή. Όσο πιο κοντά είναι ένα αντικείμενο στο μάτι, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα της προσαρμογής που απαιτείται. Μια «παρενέργεια» της προσπάθειας για προσαρμογή μπορεί να είναι η υπερβολική σύγκλιση των ματιών.

Γιατί η προσαρμοστική εσωτροπία στα παιδιά δημιουργεί πρόβλημα;

Αν σε μικρή ηλικία τα μάτια ενός παιδιού γυρίζουν προς τα μέσα (συγκλίνουν), τότε η όραση δεν θα αναπτυχθεί φυσιολογικά. Αν ένα μάτι δεν χρησιμοποιείται σωστά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, η όραση μπορεί να μειωθεί μόνιμα, και επίσης η αίσθηση του βάθους δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Αν αυτή η σύγκλιση διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τότε η ανάπτυξη της όρασης μπορεί να προχωρήσει κανονικά. Η σύγκλιση των ματιών δεν είναι ποτέ φυσιολογική (εκτός από την περιστασιακή σύγκλιση στους τρεις πρώτους μήνες της ζωής), και κάθε παιδί στο οποίο υπάρχει υπόνοια ότι τα μάτια του συγκλίνουν, θα πρέπει να εξετάζεται από έναν Παιδοοφθαλμίατρο.

Όλα τα παιδιά με υπερμετρωπία έχουν προσαρμοστική εσωτροπία;

Όχι. Στην πραγματικότητα τα περισσότερα παιδιά έχουν υπερμετρωπία, αλλά η πλειοψηφία τους δεν έχει εσωτροπία. Τα περισσότερα παιδιά είναι ελάχιστα υπερμετρωπικά, και έτσι η προσπάθεια προσρμογής που κάνουν για να δουν καθαρά δεν είναι μεγάλη. Όμως όσο μεγαλύτερη υπερμετρωπία έχει ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερη είναι η προσπάθεια προσαρμογής που πρέπει να κάνει για δει καθαρά κοντά, και τοσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να συγκλίνουν τα μάτια του. Ως εκ τούτου, ενώ δύο παιδιά μπορεί να έχουν την ίδια συνταγή γυαλιών, δηλαδή την ίδια υπερμετρωπία, το ένα μπορεί να έχει σύγκλιση των ματιών και το άλλο μπορεί να έχει τέλεια ευθυγραμμισμένα στα μάτια. Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στο να καθορίσει ποια παιδιά θα αναπτύξουν εσωτροπία.

Πώς αντιμετωπίζεται η προσαρμοστική εσωτροπία;

Η αρχική θεραπεία για την προσαρμοστική εσωτροπία συνήθως περιλαμβάνει τη συνταγογράφηση γυαλιών ή φακών επαφής που θα διορθώσουν το διαθλαστικό σφάλμα του παιδιού (υπερμετρωπία). Τα γυαλιά διορθώνουν την υπερμετρωπία και έτσι ελαττώνεται η προσπάθεια που κάνουν τα μάτια για να προσαρμόσουν. Έτσι μειώνεται η σύγκλιση και τα μάτια θα ευθυγραμμιστούν καθώς χαλαρώνουν. Τα γυαλιά ή οι φακοί επαφής που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της προσαρμοστικής εσωτροπίας πρέπει να φοριούνται συνεχώς.

index
Η αρχική θεραπεία για την προσαρμοστική εσωτροπία συνήθως περιλαμβάνει τη συνταγογράφηση γυαλιών ή φακών επαφής που θα διορθώσουν το διαθλαστικό σφάλμα του παιδιού (υπερμετρωπία).

Τι συμβαίνει αφότου ένα παιδί αρχίζει να φοράει γυαλιά για προσαρμοστική εσωτροπία;

Ακόμα και όταν ένα παιδί φοράει με επιτυχία τα γυαλιά του για τη θεραπεία της προσαρμοστικής εσωτροπίας, είναι φυσιολογικό τα μάτια να συνεχίσουν να συγκλίνουν χωρίς τα γυαλιά. Στην πραγματικότητα, η σύγκλιση μπορεί να είναι πιο έντονη από ό, τι ήταν πριν το παιδί άρχισε να φοράει γυαλιά. Το σημαντικό είναι κατά πόσον ή όχι τα μάτια είναι ευθεία με τα γυαλιά. Αν τα μάτια δεν είναι επαρκώς ευθεία με τα γυαλιά, τότε η διόφθαλμη όραση δεν θα αναπτυχθεί σωστά και πιθανόν να χρειαστούν και άλλες θεραπείες. Ο Παιδοφθαλμίατρός σας είναι το πιο κατάλληλο πρόσωπο για να το κρίνει αυτό, και θα διενεργεί τακτικούς επανελέγχους, που είναι σημαντικοί όχι μόνο για την παρακολούθηση της σύγκλισης των ματιών, αλλά και για να ελέγξει και άλλα συναφή προβλήματα, όπως η αμβλυωπία ή τεμπέλικο μάτι (απώλεια της όρασης που μπορεί να επηρεάσει ένα ή και τα δύο μάτια σε μικρά παιδιά).

Τι γίνεται όταν το παιδί μου δεν θέλει να φορέσει τα γυαλιά;

Το να συνηθίσει ένα παιδί τα γυαλιά του είναι αρκετά δύσκολο και ιδιαίτερα οι πρώτες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες. Το παιδί πρέπει να φοράει τα γυαλιά του συνέχεια και είναι σημαντικό να είστε ενθαρρυντικοί. Ελαστικά κορδόνια που δένουν πίσω από τα αυτιά βοηθούν ώστε το παιδί να μη βγάζει τα γυαλιά του. Επίσης, το να βάζετε γυαλάκια στις κούκλες ή τα ζωάκια του παιδιού μπορεί επίσης να βοηθήσει. Μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια και μην απογοητεύεστε. Μόλις το παιδί συνηθίσει, τα γυαλιά θα είναι πλέον ρουτίνα. Οι δυσκολίες είναι προσωρινές αλλά τα οφέλη θα είναι μόνιμα σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Ένας συχνός λόγος που τα παιδιά δεν θέλουν τα γυαλιά τους είναι η λανθασμένη εφαρμογή. Γι’αυτό απαιτούνται συχνοί έλεγχοι των γυαλιών από τον οπτικό καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Γίνεται χειρουργική επέμβαση στην προσαρμοστική εσωτροπία;

Η χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται μόνο αν τα γυαλιά αποτυχουν να ευθυγραμμίσουν τα μάτια επαρκώς. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προταθεί χειρουργική επέμβαση στους μυς των ματιών για να συμβάλει στη βελτίωση της ευθυγράμμισης των ματιών. Αυτή η χειρουργική επέμβαση γίνεται συνήθως στην παιδική ηλικία για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της διόφθαλμης όρασης. Συνήθως η χειρουργική επέμβαση για προσαρμοστική εσωτροπία δεν εξαλείφει την ανάγκη για γυαλιά, αλλά σε καποιες περιπτώσεις διορθώνει το ποσό του στραβισμού που «περισσεύει» παρόλο που το το παιδί φοράει τα γυαλιά. Η χειρουργική επέμβαση δεν αντικαθιστά την ανάγκη για γυαλιά και κατά πάσα πιθανότητα τα μάτια θα συνεχίσουν να συγκλίνουν χωρίς γυαλιά. Επίσης η χειρουργικη επέμβαση αντενδείκνυται σε παιδιά που έχουν ευθεία μάτια με γυαλιά, διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στη συνέχεια τα μάτια να «φύγουν» προς τα έξω, καθώς το παιδί μεγαλώνει και γίνεται λιγότερο υπερμετρωπικό.

Γιατί σε ορισμένα παιδιά με προσαρμοστική εσωτροπία απαιτούνται διπλοεστιακά γυαλιά;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα παιδί παρουσιάζει υπερβολική σύγκλιση των ματιών (εσωτροπία) στην κοντινή εργασία, όπως π.χ. κατά την ανάγνωση. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και όταν φοράει τα σωστά γυαλιά για τη διόρθωση της υπερμετρωπίας του και μπορεί να έχει τέλεια ευθεία μάτια, όταν κοιτάζει μακρινά αντικείμενα. Αυτά τα παιδιά μπορεί να επωφεληθούν από την κατασκευή ενός πιο δυνατού κάτω τμήματος των γυαλιών, με τη μορφή ενός διπλοεστιακού φακού.

Μπορεί ένα παιδί να ξεπεράσει την προσαρμοστική εσωτροπία και να μη χρειάζεται πλέον γυαλιά;

Ναι, ένα παιδί μπορεί να ξεπεράσει την προσαρμοστική εσωτροπία, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε λίγους μήνες και συνήθως διαρκεί κάποια χρόνια. Αυτό συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια του δημοτικού σχολείου ή και της εφηβείας, όταν το παιδί γίνεται λιγότερο υπερμετρωπικό. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς στην παιδική ηλικία πότε και αν ένα παιδί δεν θα χρειάζεται πλέον να φοράει γυαλιά. Παιδιά που έχουν πολύ ηψηλή υπερμετρωπία κατά πάσα πιθανότητα θα χρειάζονται συνέχεια γυαλιά, έστω κι αν τα γυαλιά θα χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της όρασης και όχι για να διορθώσουν την εσωτροπία. Ωστόσο, στη διάρκεια της εφηβείας τα γυαλιά μπορεί να αντικατασταθούν με φακούς επαφής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s