8 σημάδια οτι το παιδί σας πρέπει να δει έναν παιδοφθαλμίατρο

Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, πολλοί μαθητές μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα όρασης, καθώς οι ανάγκες για ευκρινή όραση αυξάνονται. Παρόλο που ο ετήσιος οφθαλμολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος, αυτά είναι τα 8 σημάδια ότι το παιδί σας θα πρέπει να δει έναν παιδοφθαλμίατρο σύντομα.

  1. Να γυρίζει τα μάτια του σε ακραίες θέσεις / να κάνει περίεργες κινήσεις με τα μάτια του / να στραβίζει / να σφίγγει τα μάτια του όταν προσπαθεί να δει. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα θολής όρασης σε ένα παιδί και αντιπροσωπεύει μια υποσυνείδητη προσπάθεια του εγκεφαλου να καθαρίσει τη θολή όραση. Όχι μόνο δε βοηθάει, αλλά εάν το κάνει για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να εμφανίσει και πονοκεφάλους.

  2. Να κλείνει το ένα μάτι στο διάβασμα. Αυτό σημαίνει συνήθως ότι ο εγκέφαλος προσπαθεί να καθαρίσει μια θολή εικόνα από το ένα μάτι ή τα μάτια δεν είναι ευθυγραμμισμένα.

  3. Να διαμαρτύρεται για διπλωπία. Σε αυτήν την περίπτωση το παιδι σας πρέπει να εξεταστεί άμεσα. Η διπλωπία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα κακής ευθυγράμμισης των ματιών και να προκαλέσει τεμπέλικο μάτι, αλλά σπάνια μπορεί επίσης να είναι ένδειξη σοβαρών καταστάσεων που σχετίζονται με τα νεύρα που ελέγχουν τους μυς των ματιών.

  4. Να κρατάει τα βιβλία πάρα πολύ κοντα. Αυτό μπορεί απλά να είναι μια κακή συνήθεια. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι ένδειξη διαθλαστικών ανωμαλιών που απαιτούν παιδοοφθαλμολογικό έλεγχο.

  5. Προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο. Οι μαθησιακές δυσκολίες δεν είναι σπάνιο φαινόμενο σήμερα και γνωρίζουμε ότι κάποια από τα παιδιά αυτά έχουν στην πραγματικότητα προβλήματα όρασης, αλλά δεν είναι σε θέση να το εκφράσουν ή δε θέλουν για διάφορους λόγους. Σε ορισμένες περιπτώσεις πάντως, η κακή συμπεριφορά ή η διάσπαση προσοχής μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αποτέλεσμα προβλημάτων όρασης.

  6. Να διαμαρτύρεται να πονοκεφάλους. Οι αιτίες που μπορεί να προκαλούν πονοκεφάλους είναι πράγματι ατελείωτες. Σε ένα παιδί μπορεί να οφείλονται σε ιατρικά προβλήματα, συναισθηματικές καταστάσεις, φάρμακα, αλλεργίες, κ.λ.π. Ωστόσο, η όραση και προβλήματα στα μάτια αποτελούν επίσης συχνή αιτία πονοκεφάλων. Εάν το παιδί σας παραπονιέται για πονοκεφάλους περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, είναι καλό να επισκεφτείτε παιδοφθαλμίατρο και παιδίατρο.

  7. Να ξαναδιαβάζει αρκετές φορές κάτι μέχρι να το κατανοήσει. Αν στο παιδί σας δεν αρέσει το διάβασμα, δε σημαίνει απλά ότι βαριέται να συγκεντρωθεί. Τα παιδιά με προβλήματα όρασης ή προβλήματα εστίασης συχνά χρειάζεται να διαβάσουν κάτι ξανά και ξανά ώστε να το κατανοήσουν. Αυτό κάνει το διάβασμα μια κουραστική διαδικασία. Η κακή κατανόηση είναι συχνά ένα σημάδι ότι ο εγκέφαλος προσπαθεί πολύ σκληρά για να αντισταθμίσει ένα πρόβλημα όρασης ή εστίασης. Αυτό αναγκάζει τον εγκέφαλο να καταναλώνει πολύτιμη ενέργεια, την οποία κανονικά θα χρησιμοποιούσε για την επεξεργασία και την κατανόηση κειμένων.

  8. Να παραπονιέται για την όρασή του: Όταν ένα παιδί παραπονιέται ότι δε βλέπει, δεν πρεπει να το αγνοούμε. Ο παιδοφθαλμίατρος είναι σε θέση να καθορίσει αντικειμενικά αν υπάρχει πρόβλημα όρασης και να σας συμβουλεύσει αν ένα παιδι χρειάζεται γυαλιά επειδή πραγματικά τα έχει ανάγκη, κι όχι επειδή φοράει το αδελφάκι του ή ένας συμμαθητής του.

    Αυτά τα 8 σημάδια είναι σημαντικά, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα σημεία και συμπτώματα ότι το παιδί σας πρέπει να ελεγχθεί απο παιδοφθαλμίατρο. Ακόμη και σε περίπτωση που το παιδί σας δεν παρουσιάζει κάτι από αυτά, εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας κάθε παιδί σχολικής ηλικίας να έχει μια πλήρη παδοφθαλμολογική εξέταση κάθε χρόνο. Η έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων όρασης διασφαλίζει ότι το παιδί σας έχει τα κατάλληλα εφόδια για μια βέλτιστη απόδοση στο επερχόμενο σχολικό έτος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s