Κατευθυντήριες οδηγίες για τους παιδικούς σκελετούς γυαλιών

Κατευθυντήριες οδηγίες για τους παιδικούς σκελετούς γυαλιών από την Παγκόσμια Εταιρεία Παιδο-Οφθαλμολογίας και Στραβισμού

Untitled

Διαβάστε το πρωτότυπο κείμενο στα αγγλικά εδώ.

Οι παιδικοί σκελετοί γυαλιών θα πρέπει να σχεδιαζονται διαφορετικά σε σχέση με αυτούς των ενηλίκων, δίνοντας προσοχή σε ορισμένες σημαντικές μορφολογικές διαφορές, που χαρακτηρίζουν την ανατομία του παιδικού προσώπου. Υπάρχουν διάφορες παραμέτροι, όπως η διακορική απόσταση (απόσταση μεταξύ των κορών), η απόσταση μεταξύ των κόγχων και η απόσταση της επιφάνειας του κερατοειδούς σε σχέση με το το πλευρικό τοίχωμα του κόγχου, οι οποίες αλλάζουν με γρήγορο ρυθμό, ιδιαίτερα μεταξύ της ηλικίας 5-15 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι οι παιδικοί σκελετοί πρέπει να εφαρμόζουν με μεγάλη ακρίβεια και επίσης να αλλάζονται πιο συχνά από εκείνους των ενηλίκων, ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη εφαρμογή. Με τον τρόπο αυτό η χρήση των γυαλιών στα παιδιά θα είναι πιο αποτελεσματική και η συμμόρφωση καλύτερη.[1-6]

Το σχήμα και οι αναλογίες του παιδικού κρανίου είναι πιο στρογγυλεμένες από εκείνες του ενήλικα. Τα ρουθούνια και η ράχη της μύτης δεν έχουν σχηματιστεί πλήρως κι έτσι δεν μπορούν να στηρίξουν γυαλιά όπως σε ένα ενήλικα. Οπότε η στήριξη των γυαλιών πρέπει να γίνεται είτε από το μεσόφρυο, είτε με τη χρήση σέλας σιλικόνης.[7] Επίσης, επειδή τα φρύδια δε προέχουν τόσο όσο στους ενήλικες, ο σκελετός πρέπει να εφαρμόζεται πιο κοντά στο πρόσωπο. Η κακή εφαρμογή του σκελετού μειώνει την αποτελεσματικότητα των γυαλιών και τελικά οδηγεί σε αποτυχία χρήσης τους.

Ο ιδανικός παιδικός σκελετός πρέπει να πληρεί τις εξής προϋποθεσεις:

1. Υλικό. Ο σκελετός πρέπει να είναι ανθεκτικός, εύκαμπτος, ατραυματικός και επίσης να μπορεί να απορροφά κραδασμούς, ωστέ να αποφεύγονται τραυματισμοί από γωνίες και αιχμηρά αντικείμενα. Ακόμη, το υλικό πρέπει να είναι βιο-συμβατό, υποαλλεργικό, μη τοξικό, και να πλένεται εύκολα. Επειδή τα παιδιά έχουν πιο έντονη φυσική δραστηριότητα από τους ενήλικες, τα γυαλιά θα πρέπει να στερεώνονται στο κεφάλι τους με ένα λαστιχάκι ή με ελαστικούς βραχίονες στήριξης πίσω από τα αυτιά. Παιδιά που έχουν μονο ένα λειτουργικό μάτι θα πρέπει οπωσδήποτε να φορούν άθραυστους πολυκαρβονικούς φακούς για μεγαλύτερη προστασία.[8]

2. Οπτική. Ο σκελετός μέσω καλής στήριξης στη ράχη της μύτης θα πρέπει να πρσφέρει σταθερότητα ώστε να επιτυγχάνεται καλή επικέντρωση των οπτικών τμημάτων.

3. Ψυχοκοινωνική διάσταση. Παρόλο που η αισθητική πλευρά των γυαλιών δεν είναι το βασικό στοιχείο, δεν θα έπρεπε να παραμελείται. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συμμόρφωση με τη χρήση γυαλιών σε παιδιά κάτω των 8 ετών έχει περισσότερο να κάνει με την καλή εφαρμογή και τα σχόλια από τους συνομήλικους, και λιγότερο με τη βελτίωση στην όραση.

Περίληψη. Η Παγκόσμια Εταιρεία Παιδο-Οφθαλμολογίας και Στραβισμού παροτρύνει:

– τους γονείς να επιλέγουν παιδικά γυαλιά με καλή εφαρμογή, ώστε να αυξηθεί η συμμόρφωση και να βελτιωθεί η όραση

– τους επαγγελματίες υγείας να κάνουν καινοτόμες μελέτες, ώστε να καθοριστούν με μεγαλύτερη σαφήνεια οι παράγοντες που επηρεάζουν τη συμμόρφωση με τα παιδικά γυαλιά σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

– τους κατασκευαστές να παράγουν παιδικούς σκελετους γυαλιών σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από επιστημονικές μελέτες, ώστε να βοηθήσουν στην καλύτερη συμμόρφωση.

Untitled

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s